Stress opstår sjældent ud af det blå. I langt de fleste tilfælde er der flere forskellige årsager til, at du bliver syg. Og en af grundene kan være lavt selvværd. Hvis du har lavt selvværd øger det nemlig risikoen for stress. Ligesom stress kan forværre dit selvværd.

Stress er et voksende problem. Et voksende antal danskere rammes hvert år af sygdommen. Og det har en lang række konsekvenser for både individet og samfundet. Derfor er det også vigtigt at kigge på årsagerne bag. Hvorfor bliver vi stressede? Og hvordan kan vi undgå det?

I den forbindelse er der flere, som er begyndt at koble det sammen med et lavt selvværd. Har du prøvet at gå ned pga. stressproblemer? Eller er dine tanker om dig selv ikke helt på toppen? Så er det vigtigt, at du gør noget ved det. Begge dele kan nemlig have langvarige konsekvenser for dig – både derhjemme og på arbejdet.

Dårligt selvværd giver flere pressede situationer

Hvis du ikke er selvsikker, har du ofte svært ved at sige fra. Det kan både være ift. arbejdsopgaver, urimelige krav fra chefen eller huspligterne derhjemme. Mange med en dårlig selvfølelse, føler nemlig, at de ikke er gode nok, hvis de siger fra. Og det kan hurtigt medvirke til en mere presset og travlt hverdag.

Alting hober sig op. Og hvis du ikke føler, at du er god nok, vil du gøre meget for at bevise dit værd. Du vil overkompensere for dine negative følelser om dig selv ved at prøve at løse alles problemer. Uanset om opgaverne er rimelige eller ej. Og så er det nemt at blive overvældet og få for meget om ørene.

Derfor er det vigtigt hele tiden at arbejde med din selvfølelse. Det er nemlig vigtigt, at du kan sige fra uden at få det dårligt. Og at du ved, at det er okay at bede om hjælp.

Stress kan påvirke dit selvværd negativt

Det er ikke kun dårligt selvværd, der kan give stress – det omvendte kan også ske. Hvis du bliver syg pga. travlhed og en presset hverdag, påvirker det nemlig dit mentale helbred. Du kan hurtigt komme til at føle dig mindre værd, hvis du er forhindret i at arbejde eller klare de huslige pligter.

Mange opdager heller ikke, at de har stress, før de har haft det i lang tid. Det er nemlig nemt at sige, at det bare er en travl periode. Det kan også være, at du føler, at du ikke er presset nok til, at du kan melde dig syg. Også selvom det egentlig er det, du har brug for. Og det kan påvirke dit selvværd negativt.

Styrk dit selvværd, og undgå stress

Har du haft stress? Eller har du været på nippet til at udvikle det? Så er det en god idé at kigge på din selvfølelse. Tænker du nogensinde, at du ikke er nok? Eller tager du flere opgaver på dig end nødvendigt, fordi du vil bevise, at du godt kan? Så er det værd at kigge på.

Hvis du ikke behandler dine selvværdsproblemer, kan det nemlig give andre problemer – både i dit arbejds- og privatliv. Og det kan også få konsekvenser længere ind i fremtiden.